Vējonis ceturtdien sāks konsultācijas, tiekoties ar JV, ZZS, VL-TB/LNNK un "Attīstībai/Par!" (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Valsts prezidents Raimonds Vējonis
Valsts prezidents Raimonds Vējonis Foto: EPA/Scanpix

Valsts prezidents Raimonds Vējonis Rīgas pilī ceturtdien sāks konsultācijas ar Saeimā ievēlētajām politiskajām partijām, vispirms tiekoties ar "Jauno Vienotību" (JV), Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un "Attīstībai/Par!".

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejā, Vējonis konsultācijas par iespējamiem Ministru prezidenta amata kandidātiem sāks plkst.17, kad tiksies ar JV, bet plkst.17.45 viņš uzņems ZZS, plkst.18.30 runās ar VL-TB/LNNK un plkst.19.15 ar "Attīstībai/Par!".

Savukārt piektdien, 19.oktobrī, plkst.15 Vējonis tiksies ar Jaunās konservatīvās partijas (JKP) pārstāvjiem, plkst.15.45 ar partijas "KPV LV", bet plkst.16.30 ar partijas "Saskaņa" pārstāvjiem.

Vējonis cer sagaidīt partiju redzējumus gan par iespējamo sadarbības modeli, gan par to, ko tās redz kā galvenos veicamos uzdevumus nākamajai valdībai un koalīcijai.

"Tikšanās laikā es runāšu ar partijām par to redzējumu, kas būtu veicamie uzdevumi, par ko tās iestāsies jaunajā koalīcijā un kādus sadarbības partnerus tās redz," skaidroja Vējonis, piebilstot, ka viņam ir svarīgi, lai nākamā koalīcija turpinātu iesākto eiroatlantisko kursu ārpolitikā, un šajā ziņā nekas nedrīkst mainīties.

"Tāpat ir būtiski, lai turpinātos ieguldījumi Latvijas drošībā, un te, pirmkārt, ir runa par to, ka ieguldījumam aizsardzībā jābūt ne mazākam par 2%. Tāpat svarīga man būs koalīcijas gatavība veikt sabiedrībai nepieciešamās reformas, tajā skaitā izglītībā un veselībā, kā arī, iespējams, kādās citās jomās," norādīja Valsts prezidents.

Vējonis arī apliecināja, ka izvēles brīdī vadīsies pēc tā, vai potenciālajiem kandidātiem uz Ministru prezidenta amatu un ministra amatiem nākotnē nebūtu problēmu ar pielaides valsts noslēpumam saņemšanu. "Tas ir svarīgi, jo valdībā ļoti daudz jāstrādā ar dokumentiem, kur ir nepieciešama pielaide. Lai valdība būtu lemt un darboties spējīga, pielaides nepieciešamas visiem cilvēkiem," uzsvēra Valsts prezidents.

Viņš gan norādīja, ka viņam nav ziņu par to, vai kādam no pašreizējiem politisko partiju premjera kandidātiem varētu būt problēmas ar pielaidi, jo to varēšot pateikt atbildīgie dienesti. "Ja kādu cilvēku piedāvā par premjera kandidātu, tad partija, pieļauju, zina, vai šim cilvēkam ir kādas potenciālas problēmas šajā jautājumā," teica Vējonis.

Uz jautājumu, vai Valsts prezidents šoreiz valdības veidošanu varētu uzticēt "Saskaņai" kā uzvarētājai vēlēšanās, Vējonis atbildēja, ka šī partija ne vienu reizi vien uzvarējusi vēlēšanās.

"Jaunievēlētās tā saucamās latviskās partijas priekšvēlēšanu diskusijā un pēc vēlēšanām ir deklarējušas, ka ar "Saskaņu" neplāno sadarboties, tādēļ man izvēles izdarīšanas brīdī par premjera kandidātu ir jāvadās no Satversmes. Tās 59.pants nosaka, ka Ministru prezidentu un viņa piedāvātos ministru apstiprina Saeimas vairākums. Tātad man jābūt pārliecinātam, ka tajā brīdī, kad kādu nosaukšu, potenciālajam premjera kandidātam un viņa piedāvātajiem ministriem būs Saeimas vairākuma atbalsts," sacīja Vējonis.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu